REșIțA 250

RESITA 250

250 de ani de foc nestins

Anul 2021 reprezintă un an de sărbătoare pentru locuitorii orașului Reșița, “250 de ani de foc nestins” dar și pentru întreaga regiune Banat, la 3 iulie 1771 fiind fondate primele uzine, în timpul domniei împărătesei Maria Terezia, și inaugurate primele furnale înalte. Astfel, pe 3 iulie 2021 s-au sărbătorit 250 de ani „de pricepere și dăruire, de împliniri și cutezanțe, de visuri și speranțe, câteodată, de-a lungul existenței, și neîmplinite” (președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla). Din păcate, povestea orașului Reșita nu este cunoscută îndeajuns la nivel național și nici la nivel regional, deși aici, în 1872, se producea prima locomotivă din spațiul central-estic European.

“Am avut nenumărate posibilități să plec din Reșița dar nu am plecat pentru că aici am crescut…locul de baștină nu se uită niciodată. Reșița a fost rampa de lansare pentru sportul de performanță.”

Francisc Vastag
antrenor de box, triplu campion mondial de amatori la box

“Reșița este cel mai drag loc din lumea aceasta. Reșița a fost cetatea de foc…aș reînvia industria reșițeană. Cel mai drag loc e Valea Domanului, unde concurez, unde vreau să fiu cel mai rapid.”

Lucien Hora
pilot raliuri, campion national absolut de 7 ori

“Reșița este centrul universului...este un oras subapreciat...În Reșița poți face lucruri inedite. Întreaga Resiță este o poveste arhitecturală care merită văzută.”

Andrei Bălbărău
fondator al Muzeului Cineastului amator din Reşiţa

“Dacă aș avea o baghetă magică aș încerca să transform Furnalul nr. 2 într-un muzeu al tradițiilor industriale. Reșița viitorului se va adresa industriilor creative, se va adresa tinerilor si celor care vor veni și vor dori să facă un turism sportiv (de biciclete, de plimbări pe Via Transilvanica sau pe potecile din jurul orașului).”

Hotnogu Dorinel
consilier al Primarului Orașului Reșita

“Reșițenii sunt oameni liniștiți, răbdători și cu bun simț.”

Stoianovici Mircea
subofițer în rezervă

“Cine bea apa din Reșița cam greu pleacă…”

Constantin Ion
pensionar, fost tehnician și bobinator la UCMR

“Reșița este totul, aici mi-am facut o familie, aici m-am realizat profesional.”

Barbu Lucian
pensionar

“Reșița este orasul meu de suflet…”

Sașek Dorina
şomer

"Reșița este un oras frumos, liniștit, dar cu un potențial mult mai mare… care nu a fost folosit."

Butuza Tiberiu
consilier Direcția Județeană de Cultură Caraș-Severin

"Reșița este un oraș frumos, simplu, în dezvoltare."

Stoia Gabriela
studentă